Archive

Monthly Archives: September 2015

I’m a big fan of coconut water. For us who live in a tropical country, we can get it fresh on a daily basis. It is a life-saver for a very tiring day, especially after an all-day swimming in open water on summer. Coconut water is no stranger to us. But coconut butter? I’ve never heard of it until one day I wanted to make a homemade spread for snacks and coconut butter was one of the ingredients. Apparently coconut butter is a huge buzz, especially in foreign countries.

After tons of searching on how to make coconut butter (including the benefits of it!), I found two ways to make it (and both are stupidly easy):

  1. Shredded coconut and a little bit of sea salt.
  2. Shrreded coconut, a little bit of coconut oil, and a little bit of sea salt. The use of coconut oil is simply to make it easier to blend in a blender. But I found it easy even without using coconut oil.

Processed with VSCOcam with a7 preset

I chose to make the first way because I wanted to know the original taste without coconut oil, and the result was amazing. It tasted really, really great. The texture was quite grainy, perhaps because I didn’t try to blend it twice: I only blended it once until I got the desired consistency. Some people strain the mixture until they can divide the solid and the liquid, and blend the solid once again to get softer texture. Well, for me the grainy texture is fine. I put the coconut butter on top of a cracker and couldn’t get enough of it!

Processed with VSCOcam with a7 preset

Homemade Coconut Butter

Ingredients:

  • Shredded coconut, I bought it at Titan Baking in Cikajang
  • Sea salt to taste

Directions:

  • Put the shredded coconut and the sea salt in a blender. Mix it on high speed until you get a thick paste form. Store it in a small jar in a room temperature.
Advertisements

Processed with VSCOcam with a7 preset

In the middle of the journey of our life, we will meet and lose people whom we call friends, enemies, families, relatives, colleagues, and others. Friends become enemies, enemies become friends, acquaintances become best friends, we never know. Some people come to our life to show us the real meaning of togetherness. And that feels great, somehow, knowing that they will be at your side through the good times and the bad times.

However, some other people come to our life to teach us the art of losing someone. When a person walks away from your life, it doesn’t always mean that you do them wrong. Perhaps their part in your life is over and they have to meet other people to give the same lesson they give to you. The good thing is, you can move on and don’t have to think about that person too long. You don’t have to hope what you think about them is wrong and they could come back to your side again. No. Things are not going that way.

Everyone has their own problems, and maybe their perfect way to deal with those is by escaping to another place. Maybe.

Almond milk is overrated. I know. This is a very hip drink, especially amongst vegans, to replace the benefits of cow’s milk. I saw a lot of information about almond milk everywhere, from social media to blogs, since long ago. I am curious about the taste but never interested to buy one, because, you know, it is quite pricey. Since the drink is easy to make, I decided to make one at home.

The method is very simple. You just have to own a blender and prepare a bag of almonds, water, and vanilla extract (I used vanilla powder because I don’t have vanilla extract). If you prefer a plain almond milk you just have to prepare the almonds and water. That’s it.

First you have to soak the almonds at least overnight (mine was two nights, because I had not had a chance to make one the day after I soaked the almond) to make it softer and less stiff. Softer almonds are also easier to digest, which increase the amount of nutrients your body can absorb from the nut. Then prepare the blender and put the almonds, vanilla extract, and water there. Blend it for about 1 minute. The resulting milky liquid is strained using cheesecloth or a fine mesh strainer, up to you. Put it in a refrigerator until it is cold and drink it later.

Easy peasy. But, how does it taste?

It tastes like nut, obviously, with a hint of sweetness. It doesn’t taste like sweet almonds you chew when you are eating a bar of chocolate, because almond milk is made of raw almonds. Without any other sweetener, almond milk tastes plain and subtle, and I don’t know why I also taste a hint of meaty flavour at the end. It has the body, but it depends on the almonds vs water ratio. I had two experiments the other day: one was 1 cup of almonds vs 4 cups of water; then 1 cup of almonds vs 2 cups of water. The 1:2 ratio was great because I can feel the body and the milk was rich and creamy.

Will I drink it regularly? Unlikely, but I’m definitely going to use it as one of the ingredients of desserts.

Processed with VSCOcam with s2 preset

Homemade Almond Milk

Ingredients:

  • 1 cup of almonds
  • 2 cups of water
  • 1/2 teaspoon of vanilla extract

Directions:

  • Soaked the almonds overnight, then rinse with filtered water
  • Blend the almonds, water, and vanilla extract in blender for about 1 minute
  • Strain the liquid using cheesecloth or a fine mesh strainer into a jar
  • Refrigerate if desire, and drink it!

Beberapa waktu lalu saya sempat bertemu dengan Kushandari Arfanidewi, pemilik katering Ays Healthy As Can Be yang akrab dipanggil Ay, untuk wawancara urusan pekerjaan yang topiknya berhubungan dengan balanced diet, mayo diet, dan clean eating. Bagi saya, pertemuan dengan Ay ini sangat menyenangkan. Dia tidak segan untuk membagikan ilmunya, apalagi setelah saya memberi tahu dia kalau saya sedang mulai untuk semakin aware dengan apa yang masuk ke dalam tubuh.

Saat pertemuan itu, Ay berbagi resep untuk membuat green juice yang enak. Mendengar kata green juice, atau jus sayur, pasti kebanyakan dari kita akan merenggut kan? Memangnya sayur enak dibikin jus? Apparently, the answer is absolutely yes! Jadi, begini persentasenya:

  1. Sayuran 70%
  2. Buah 30%
  3. Air kelapa secukupnya (hanya bila perlu saja, untuk pemanis)

Buat para pemula seperti kita, ternyata ada sayuran yang ketika dijus itu rasanya tetap manis, seperti bayam merah dan pakchoy. Jadi, waktu ke supermarket saya langsung deh memilih bayam merah, pakchoy, dan apel untuk komposisi bikin jus.

Karena ini merupakan pengalaman pertama saya membuat green juice, tentu saja saya penasaran dengan rasa masing-masing bahan baku. Setelah dicoba, ternyata bayam merah dan pakchoy mempunyai rasa yang mirip seperti apel. Seriously! Bedanya ya pasti rasa apel lebih manis dari kedua sayur ini, dan ada sedikit rasa pahit di pakchoy.

Tadinya saya ingin mencampur jus ini dengan air kepala, tapi ternyata apelnya sudah cukup memberi rasa manis. Ingin mencoba? Yuk!

dsc01123

Bahan:

  1. Bayam merah
  2. Pakchoy
  3. Apel

Cara membuat: saya membuat jus ini menggunakan blender, jadi pertama semua sayuran dipotong kecil-kecil dulu, lalu di-blend hingga menjadi puree. Tambahkan air matang jika terlalu kering. Hasilnya diperas dengan kain saring dan tuang ke dalam gelas.

*cheers*

The-Science-Behind-Habitually-Late-People

Saya agak bingung, sebenarnya. Kenapa kita, orang Indonesia, selalu dibilang sering ketinggalan dibandingkan negara-negara lain?

Padahal, ketika ada launching produk smartphone terbaru, pasti kita selalu berusaha menjadi yang terdepan: membeli pre-order lewat website manapun yang menerima pre-order, titip teman yang kebetulan tinggal di negara yang pertama kali mengeluarkan smartphone tersebut, atau rela mengantri berjam-jam di toko hanya untuk jadi salah satu dari yang pertama memiliki produk tersebut.

Juga, ketika ada acara besar yang akan digelar di ibukota, sudah pasti kita harus jadi yang pertama memiliki tiketnya dong? Suka ataupun tidak dengan acaranya, jangan sampai kita tidak nonton, nanti tidak punya bahan obrolan dengan teman-teman lainnya.

Apalagi kalau ada pembukaan sebuah tempat yang konon kabarnya hits banget. Waduh, tidak boleh tidak mampir setidaknya dalam waktu satu bulan sejak tempat itu dibuka. Kan malu kalau nanti orang lain bisa saling bertukar pendapat soal tempat ini sementara kita pernah menginjakkan kaki saja belum. Mau ngantri sepanjang apapun rasanya tidak jadi  masalah.

Entah kenapa, berdesak-desakan tapi jadi yang pertama tanpa tahu lebih dulu sebenarnya apa yang membuat kita ingin melakukan hal tersebut rasanya lebih seru dibandingkan harus sabar menunggu dan mencerna informasi yang ada.

Sikap yang teramat sangat responsif. Ada baiknya, tapi tidak banyak juga jeleknya. Apalagi kalau sikap responsif ini diterapkan dalam dunia maya, di mana realita dan kebohongan memiliki porsi yang hampir sama besar. Salah-salah, malah jadi saling menyalahkan orang lain.

Jadi, sebenarnya kita itu cepat atau lambat sih?

katedral4

It is a once in a lifetime moment, at least for some of us
Saying “I do” to someone you love the most in front of our beloved ones

It is a once in a lifetime moment, at least for some of us
Wearing a gorgeous white dress and beautiful makeup

It is a once in a lifetime moment, at least for some of us
Having one person stay by your side till the rest of your days

It isa  once in a lifetime moment, at least for me
Watching my best friend’s wedding at the most gorgeous church in my hometown

The church was so beautiful I could stay for hours!

*dalam edisi lupa ngupload karena fotonya keapus

18.04.2015
Cathedral Church, Jakarta

(Image: twindo.net)