Archive

Traverse

I still can remember vividly the astonishing view of Mount Bromo during my first visit back in 2009: the beautiful sunrise and that apocalyptic feeling when you saw the sun appeared on the top of the mountain. It was crowded, obviously, because I was there on high season. After enjoying the sunrise, people walked towards the mountain to climb the 450 steep stairs that lead to the crater and stayed there for awhile to be once again mesmerised by the view.

It was beyond beautiful, and I thought I could take a trip down memory lane once more in 2016 (It’s 2017 now, I know. How late!)

I visited Mount Bromo for the second time during my road trip from Bali to Jakarta earlier last September. It was a sudden plan and neither I nor my husband brought a coat to cope with the cold temperature. But we went anyway.

Relying on Google Map, we arrived at the entrance of the Mount Bromo National Park. A man asked us to park the car at the given parking space and continued the journey using a jeep provided by them (not for free, of course). It was low season, so I saw only a few tourists, both locals and foreigners. I paid IDR450,000 for a jeep and a drive to take us to three places (Whispering Sands, Savannah, and Mount Bromo). I didn’t know if the price was okay or too expensive, but we didn’t have a choice anyway. We weren’t prepared to take a walk to Mount Bromo.

the-whispering-sands-mount-bromo

The Whispering Sands, my favourite spot!

the-whispering-sands-mount-bromo-3

In the middle of the Whispering Sands

the-whispering-sands-mount-bromo-2

I could stay here for hours

The Whispering Sands of Bromo was amazing. It was a huge sea of sand and extremely quiet. Being a city girl, I couldn’t remember the last time I stood up in the middle of nowhere and my ears heard absolutely nothing. I thought maybe this was how it felt to be Matt Damon in The Martian. Alone in a huge desert. I could sit there for a few hours just to embrace the silence.

My next journey was Savannah. I came on the dry season, so it wasn’t as green as it usually does during the peak season. Still, the place was great to take photos!

savannah-mount-bromo

Pardon my face, it was a little bit raining.

savannah-mount-bromo-3

It was dry season so the scenery was not as flowery as usual, the guide said

savannah-mount-bromo-2

We were allowed to climb the hill if we wanted to

After the Whispering Sands and Savannah, my last journey was to climb the Mount Bromo itself. I thought it was going to be more or less the same as the Mount Bromo that I visited years ago but I was wrong. The eruptions changed its look. To reach the top of the mountain, I had to walk through the sea of sand (not the Whispering Sands), bypassed the Hindu temple, and climbed up a set of stairs to reach the crater.

mount-bromo-1

In front of the gate to the Mount Bromo

mount-bromo-2

The Hindu Temple on the way to Mount Bromo

mount-bromo-3

Near the climbing route

mount-bromo-4

Sculptures!

mount-bromo-5

Here it is, the chilling stairs

mount-bromo-7

The crater. My hubby took this photo while he was sitting too

mount-bromo-6

There I was, at the top of Mount Bromo and all I could do was sit

The scenery was more or less the same as my previous experience until I had to climb the stairs. The stairs were chilling, ladies and gentlemen. And on top of it, I didn’t dare to stand up when I reached the crater opening because the ground was too rough and I was too afraid to fall to the crater. Yep, I have a fear of heights if I don’t use any safety tools. The stairs’ structure used to be neat, and the area around the crater opening used to be flat and clean.

I remembered my dad once said that back when he was a child (flashback to around 50 years ago), he was always mesmerised by the magical view of Mount Bromo. It used to had a pure-white sea of sand and was surrounded by stone walls that soared up above the sky. Imagine the Rocky Mountain but waaaay more beautiful.

The eruption gradually changed Mount Bromo since then, but I still think that it never loses its charm.

Earlier this September I and my husband decided to go on a road trip from our home in Jakarta to Bali because we were going to hold two events in the Island of Gods. It meant we had to stay quite long (about 3 weeks) and bring a lot of things. It turned out that one single car saved us a lot of money but costed us quite an energy. But it definitely was worth the journey.

Routes

I took the northern route (Pantura) from Jakarta to Bali and the southern route from Bali to Jakarta. I fully relied on Google Maps to guide us through from city to city until I finally arrived in Bali. These were the cities I passed (and visited some of them) during the journey:

Jakarta – Bali

Screen Shot 2016-10-06 at 11.58.26 AM.png

Jakarta (enter the Jakarta inner ring road) – Bekasi – Cikampek – Tol Cikopo-Palimanan (known as Cipali) – Tol Kanci-Pejagan – Tol Pejagan-Pemalang – (exit the toll road) Tegal – Pemalang – Pekalongan – Batang – Kendal – Semarang – Demak – Kudus – Pati – Rembang – Lasem – Tuban – Badad – Lamongan – Gresik – Surabaya – Sidoarjo – Bangil – Pasuruan – Probolinggo – Situbondo – Ketapang Port – Gilimanuk Port – Bali

On the way to Bali, some unexpected things happened and delayed the journey. I departed from Jakarta on August 30 at 12.30 pm and planned to stay for a night in Semarang (hotel – booked!). However, when I arrived in Batang area the traffic was so bad due to a fallen tree on the road and it was already around 10 pm so I had to stay for a night at a sketchy hotel around there.

IMG_5071.jpg

Cipali toll road

I then continued the journey at around 7-8 am in the next morning to Surabaya and stayed in the city for a night as planned. My journey from Surabaya to Ketapang port was quite a challenge too. There was a celebration of the Independence Day of Indonesia in Probolinggo and Situbondo where people marched on the main streets while singing, dancing, and wearing costumes (seriously, I thought it was Jember Fashion Show since what they wore were similar) and it caused a very bad traffic jam because no police officers managed the traffic. I expected to arrive in Ketapang Port at around 4 pm but the reality was I arrived at 7 pm.

IMG_5126.jpg

A view in Tuban

However, in Situbondo I passed through the access road of Baluran National Park and the view was so amazing! Trees were everywhere on the left and right sides of the road and soft warm rays of sunshine beaming through them while monkeys were sitting and walking everywhere. Simply mesmerising.
Back to the Ketapang Port, the trip from Ketapang Port to Gilimanuk Port was around 45 minutes and I didn’t know that it took about 4-5 hours from Gilimanuk Port to the city (Denpasar). The road from Gilimanuk to the city was total dark at night and there were too many trucks (and hubby was very exhausted as well) so I had to call it a night and stay at the nearest hotel I found (after maybe 2 hours of driving). Luckily, the hotel was okay this time. The next morning, it took around 2 hours of driving to get into the city.

Bali – Jakarta

Screen Shot 2016-10-06 at 12.01.18 PM.png

Bali – Gilimanuk Port – Ketapang Port – Banyuwangi – Genteng – Jember – Probolinggo – Bromo Tengger Semeru National Park – Pasuruan – Purworedjo – Lawang – Malang – Batu – Malang – Blitar – Tulungagung – Trenggalek – Ponorogo – Wonogiri – Klaten – Yogyakarta – Wates – Kebumen – Kebasen – Banjar – Ciamis – Tjiawi – Nagreg – Cicalengka – Tol Padaleunyi – Bandung – Tol Cipularang – Bekasi – Jakarta

IMG_5577.jpg

Entering the Gilimanuk Port

I checked out from the hotel at 12 pm and went straight to Gilimanuk port. Apparently the view on the way to Gilimanuk was breathtaking in the afternoon. I don’t know why but Bali is filled with beautiful trees along the road. Approaching Gilimanuk Port, you will find scenic sea views on the left side.

IMG_5586.jpg

Somewhere around Banyuwangi

When I arrived in Ketapang Port, I went further south to Banyuwangi and stayed there for a night. I actually was quite curious about Banyuwangi because people said its beaches were worth the visit. However, the beaches were quite far from the main road and I couldn’t stay for long in this city because I had a plan in Malang. So I continued the journey to Malang via Bromo Tengger Semeru National Park and headed to Malang and Batu for a few days and ended the trip as the written route above.

How was it?

  • Both the northern and southern routes have positive and negative sides. The northern route is more developed in terms of the road since there are a lot of big factories there. The road is huge and great but you have to race with trucks and buses along the way. It takes a lot of confidence to be able to cut off huge trucks and buses. The views are okay, either you see houses, factories, paddy fields, or sea. Meanwhile, the southern route is more laid-back. The road is narrower and sometimes a little bit rocky compared to the northern route but less trucks and buses. The views are more beautiful because you will pass through mountains, reservoirs, forests, paddy fields, and cities.
  • If you are not in a hurry, going for a road trip is worth the try. You can visit a lot of places on the way to your destination. Spare some times to explore each interesting city bit by bit.
  • Driving on your own means less communication with local people. I found myself knowing much better about the local culture when I travel using public transportation because I can interact with them anytime I want.

Preparation

Aside from preparing your car and money for a long trip (of course that should be the number one on your to-do-list), these are things that you need to prepare based on my experience:

  • Playlist. I downloaded hundreds of songs from Spotify to accompany the journey. But it also was interesting enough to hear local radio stations when I entered the cities.
  • Fully charged power bank or USB charging station. You’re gonna need it to keep your GPS (read: smartphone) on.
  • Drinks to keep you dehydrated all the time. There are a lot of mini markets on the road.
  • Sunglasses.
  • Vitamin and medicine. A tiring long trip makes us more vulnerable to cold and fever.
  • Always have breakfast before you start the journey. Big or small, doesn’t matter.
  • Be amazed with your surroundings, because there are so many beautiful things to see and find out.
  • Try the local food and visit some cultural places whenever you have time. Make an effort to google some interesting places along the way.

Sebagai anak perempuan yang mempunyai bapak berbintang Virgo, dari kecil saya sudah dibiasakan untuk selalu tepat waktu di segala kesempatan (meskipun istilah fashionably late tetap berlaku untuk saat-saat tertentu, karena saya bukan Virgo). Makanya, saya cukup kaget waktu telat ketinggalan kereta saat mau beralih dari Singapura menuju Kuala Lumpur. Pertama kali dalam hidup.

Jadi, gimana caranya untuk pergi dari Singapura ke Kuala Lumpur menggunakan kereta? Pertama-tama yang harus diketahui, rute keberangkatan dari Singapura ke Kuala lumpur adalah sebagai berikut:

Woodlands Train Checkpoint (Singapura) – JB Sentral (Malaysia) – Kuala Lumpur (Malaysia)

Woodlands Train Checkpoint (Singapura) – JB Sentral (Malaysia)

Ada dua cara untuk menuju JB Sentral dari Woodlands Train Checkpoint:

  1. Shuttle Tebrau: kereta transit baru yang hanya butuh waktu 5 menit perjalanan saja
  2. Shuttle Bus: butuh waktu sekitar 15-20 menit
Screen Shot 2016-03-07 at 9.18.54 PM.png

KTMB online ticket website

Karena tanggal keberangkatan menuju Kuala Lumpur sudah pasti, saya membeli tiket Shuttle Tebrau di situs resmi Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) yang ada di sini. KTMB ini milik Malaysia, dan beroperasi mulai dari Woodlands Train Checkpoint ke seluruh wilayah di Malaysia. Tinggal daftar, lalu cari jadwal keberangkatan dan bayar tiket menggunakan kartu kredit. Waktu itu saya beli dengan harga MYR16/orang + biaya kartu kredit MYR4 per transaksi.

Dari Singapura sebenarnya ada beberapa stasiun MRT yang bisa dilalui kalau mau pergi ke Woodlands Train Checkpoint, tapi waktu itu saya memilih stasiun MRT Woodlands. Jadi, dari tempat menginap di wilayah downtown saya berangkat menuju Stasiun MRT Woodlands. Sampai di stasiun MRT Woodlands, saya turun satu lantai menuju terminal bus untuk pergi ke Woodlands Train Checkpoint.

Ada cukup banyak bus yang bisa dipilih untuk ke Woodlands Train Checkpoint: 911, 912, 913, 856, 903. Saya lupa tarifnya berapa karena menggunakan kartu Transitlink. Oh iya, jangan lupa perjalanannya cukup memakan waktu. Saya hitung kurang lebih sekitar 15 menit karena bus berhenti di beberapa bus stop.

Sesampainya di Woodlands Train Checkpoint, saya naik ke lantai dua menuju pintu masuk ke Shuttle Tebrau. Tapiiiiiiii, karena telat (akibat nggak memperhitungkan perjalanan naik bus ke Woodlands Train Checkpoint yang cukup lama), akhirnya saya ketinggalan kereta. Untuk mengejar kereta dari JB Sentral ke Kuala Lumpur yang hanya berselang 40 menit dari sejak Shuttle Tebrau berangkat, akhirnya saya naik shuttle bus.

Untuk menuju shuttle bus, masuk ke dalam gedung Woodlands Train Checkpoint lalu naik ke lantai dua. Pertama-tama kita akan diarahkan ke pintu menuju Shuttle Tebrau. Di depan pintu menuju Shuttle Tebrau ada lorong ke kanan, ambil jalan tersebut ikuti saja nanti akan langsung diarahkan menuju shuttle bus. Harga busnya saya lupa karena (lagi-lagi) memakai kartu Transitlink.

Screen Shot 2016-03-09 at 6.34.44 PM.png

Shuttle bus menuju JB Sentral

JB Sentral (Malaysia) – Larkin (Malaysia)

Usaha untuk mengejar kereta menuju Kuala Lumpur ternyata gagal karena saya telat 5 menit untuk sampai di pintu masuk menuju kereta! By the way, sebelumnya saya juga sudah memesan tiket kereta dari JB Sentral ke Kuala Lumpur terlebih dahulu di situs KTMB yang saya sebutkan di atas. Kalau lancar naik kereta, dari JB Sentral kita akan langsung diarahkan menuju KL Sentral.

Karena malas harus menunggu sekitar 8 jam untuk kereta selanjutnya, akhirnya saya memutuskan untuk naik bus dari JB Sentral. Ternyata, nggak ada bus yang berangkat langsung dari JB Sentral menuju Kuala Lumpur. Jadi, saya harus naik bus lagi dulu dari JB Sentral menuju Larkin. Caranya bisa tanya-tanya petugas di sana, mereka memberikan informasi yang cukup jelas. Biaya untuk naik busnya MYR1,7/orang. Perjalanan dari JB Sentral menuju Larkin tidak terlalu lama, kalau nggak salah sekitar 15-20 menit juga.

Larkin (Malaysia) – Terminal Bersepadu Selatan Kuala Lumpur (Malaysia)

Screen Shot 2016-03-09 at 6.35.27 PM.png

Bersiap naik bus di Larkin

Begitu turun bus di Larkin, saya disambut oleh orang-orang yang menawarkan jasa bus. Karena nggak tahu sebaiknya naik bus yang mana, saya memercayakannya kepada salah satu orang di sana dan mendapatkan harga tiket bus MYR40/orang. Durasi perjalanan dari Larkin menuju Kuala Lumpur sekitar 4 jam.

Bus dari Larkin menuju Kuala Lumpur nggak berhenti di KL Sentral seperti halnya kereta, melainkan di Terminal Bersepadu Selatan, yang lokasinya agak ke selatan Kuala Lumpur. Tapi sebenarnya sama saja kok, tinggal lihat map kereta Kuala Lumpur dari terminal mau pergi ke daerah mana.

Screen Shot 2016-03-09 at 6.36.14 PM.png

Terminal Bersepadu Selatan di Kuala Lumpur

Walaupun agak penuh drama akibat ketinggalan kereta, saya dan suami bisa tiba sesuai jadwal di Kuala Lumpur. Yeay!


Berkali-kali ke Singapura, saya selalu menyimpan kekaguman pada negara ini. Negara mungil ini sadar kalau pada dasarnya mereka “miskin”, makanya mereka mencoba untuk memperkaya diri agar terlihat menarik di mata orang luar. And they are good at it, I mean, at attracting people to come and visit their country.

Okelah, mereka nggak sempurna. Sudah bukan rahasia lagi kalau negara mereka memang memberlakukan hukum yang cukup membuat semua penduduknya harus menuruti peraturan. Bikin nggak enak sedikit, kena denda. Melanggar aturan sedikit, ada hukuman. Mata-mata di mana-mana, dan mungkin warganya juga sudah terprogram untuk mengikuti apa yang pemerintah arahkan.

Because we only have the people,” ujar salah seorang warga Singapura yang kebetulan waktu itu saya ajak ngobrol bareng. Topik obrolannya bukan tentang politik, sebenarnya, tapi entah gimana jadi sedikit nyerempet ke situ. Dan waktu sedikit saja ngomongin tentang negara, spontan volume suara langsung mengecil.

Sepertinya Singapura sadar kalau mereka nggak punya sumber daya lainnya selain manusia. Jadi, satu-satunya cara untuk membuat negara ini maju adalah dengan meredam emosi-emosi yang bisa muncul akibat ras, suku, agama, dan lainnya melalui peraturan super ketat. Meskipun, tentu saja, ketegangan antar suku bukan sama sekali bisa menghilang begitu saja. Sebagai gantinya, warga mendapatkan kenyamanan dari berbagai sisi. Mereka yang kurang mampu diberikan bantuan dana agar bisa hidup cukup layak. Sementara itu, pemerintah sering banget memberikan kucuran dana untuk perseorangan maupun kelompok, selama apa yang mereka buat nggak menyinggung SARA, mengusung sejarah lokal, dan seksi di mata wisatawan. Kedengaran cukup kulit, ya? Iya sih. Tapi sepertinya itu memang trik mereka untuk mendatangkan orang banyak dan menyenangkan turis.

Di bidang seni, misalnya. Walaupun rasanya nggak banyak seniman Singapura yang namanya mendunia, mereka bisa mengadakan art fair kelas dunia, seperti Art Stage Singapore (yang ternyata kuratornya ada yang berasal dari Jogja) dan Singapore Contemporary Art Fair bulan Januari lalu. Di bulan April dan September ini mereka bahkan akan mengadakan Affordable Art Fair karena konon penjualannya laris manis.

Karya Yayoi Kusama di Art Stage Singapore

Karya Ee Shaun di Singapore Contemporary Art Fair

Belum lagi National Gallery Singapore yang baru beberapa bulan dibuka. Di galeri yang megah dan mewah ini ada banyak banget karya seniman Indonesia yang menjadi koleksi National Gallery Singapore, salah satunya lukisan terbesar karya maestro Raden Saleh. Senang sih, karena karya lokal mendapatkan apresiasi internasional di tempat yang sangat bagus. Tapi, bukannya harusnya justru bisa kita melihat karya maestro lokal di negeri sendiri ya? Well, that’s just my two cents. Anyway, tiket masuk ke National Gallery Singapore ini SGD20 per orang untuk turis, dan galerinya luas banget. Jadi mendingan datang dari pagi supaya bisa lihat semua karya dan menikmati arsitekturnya dengan santai.

National Gallery Singapore

Interior National Gallery Singapore

Lukisan terbesar Raden Saleh, Kebakaran Hutan

Taman juga menjadi salah satu hal yang saya suka dari negara ini. Di samping menjadi tempat yang enak banget untuk piknik dan berolahraga, taman juga menjadi tempat yang pas buat para pencinta anjing. Beberapa waktu lalu, saya dan suami khusus mampir ke Botanical Garden karena ingin melihat anjing yang dibawa jalan-jalan. Kami mendatangi beberapa pemilik anjing untuk sekadar bermain dengan anjingnya. Kalau saja ada istilah “pedogfil”, rasanya kami salah satunya. 😀

Can you say no to those eyes? I can’t!

Banyaknya turis yang bisa dengan mudah lalu lalang di jalanan kota juga salah satu faktor yang membuat industri pariwisata di Singapura sangat baik. Saya sempat mengunjungi sebuah sinema alternatif bernama The Projector yang menampilkan film-film yang mungkin nggak diputar di sinema pada umumnya. Sebut saja What We Do in the Shadow, The Danish Girl, Taxi Tehran, dan lain sebagainya. Melalui crowdfunding, The Projector berhasil membangkitkan kembali dan mempercantik lokasi sinema lawas di kawasan Beach Road. Kalau di sinema umum harga tiket film sekitar SGD8, The Projector menaruh harga SGD13. Jumlah yang nggak murah, sebenarnya. Tapi, saya melihat ada cukup banyak warga lokal dan turis yang tertarik dengan tempat ini.

Tampak depan lift menuju The Projector

Interior di Dalam The Projector

Sebenarnya, apa yang dimiliki Singapura sangat jauh lebih sedikit dari apa yang kita miliki. Indonesia memiliki keragaman budaya, kekayaan alam, dinamika menarik, dan masih banyak lagi. Tapi, mungkin memang dibutuhkan lebih dari memiliki secara cuma-cuma untuk seseorang bisa menghargai apa yang dipunya.

Mengutip acceptance speech mas Leonardo Dicaprio untuk Oscar 2016, “Let us not take this planet for granted.” 

Yup, we shall not take what we have for granted.

  

Of all Southeast Asia countries, I guess everyone would agree when I said that Singapore had the best public transportation system. You can go anywhere safely and easily using MRT, LRT, and buses, then voila! Almost each area is reachable within walking distance. 

Whether you are a first timer or frequent visitor, the only one key to not get lost in Singapore is internet connectivity. If you have connected to the internet and still get lost, I don’t know what to recommend. 😸

There are three apps that I rely on when I visit this country:

Gothere.sg

  

You can find direction to any places in Singapore, and the app will tell you how to go there using MRT, bus, taxi, or car. Just follow the steps, it is very easy to use. I can assure you that the app is really accurate. If you can’t find the name of the venue, just type in the street name. 

  
However, recently I can no long  use the lite version and it suggests me to buy the full version. I don’t bother since I’m not staying in Singapore. But if you are planning to stay for quite a long time, the full version should be okay. It costs only IDR59,000 (about US$4) and maybe it comes with more features.

Mytransport

  
I actually prefer using Gothere.sg as it is more straightforward, but Mytransport is also great because it is very complete and informative. You can search any bus stops and find out which buses stop at which terminals (including the estimation time of arrival, and it is very accurate, by the way). You can also estimate the MRT fare and travel time.

The app comes with an internal map. So when you get on a bus, just search for the bus number and check on the map then you can see each stop as the bus moves. Cool, right? If you prefer to use buses than MRT/LRT, this app is really recommended.

Google Map

  

Well, this map is not only handy in Singapore but also other countries, for sure. You can search for any directions to anywhere in the country, but I find Google Map is sometimes not that accurate (especially when I was in Bangkok, the buses there were quite unpredictable!). 

  

Setelah setahun lebih berdiam di Jakarta demi mencari sesuap nasi dan seonggok berlian (well, sempat sih ke Jogja tapi cuma untuk perjalanan singkat demi melihat ART|JOG), akhirnya saya berkesempatan untuk sedikit pergi keluar Indonesia selama kurang lebih sebulan terhitung dari akhir Januari sampai akhir Februari! Exciting? Much!

Beberapa destinasi perjalanan kali ini sebenarnya bukan tempat tujuan baru, bahkan negara yang dikunjungi lebih sedikit dari yang pernah saya kunjungi di tahun 2009. 

Enam tahun lalu, saya bersama beberapa teman memulai backpacking trip selama kurang lebih dua minggu dari Jakarta – Singapura – Kuala Lumpur – Phuket – Bangkok – Siem Reap – Phnom Penh – Sihanoukville – Ho Chi Minh – Jakarta. 

Kali ini, rute backpacking trip saya sebagai berikut: Jakarta – Singapura – Kuala Lumpur – Penang – Bangkok – Chiang Mai – Bangkok – Ipoh – Singapura – Jakarta. 

Walaupun rutenya mirip, ada banyak sekali perbedaan yang saya rasakan. Pertama, tentunya di perjalanan kali ini saya pergi bersama #foreverpacar alias suami. Kedua, rencana perjalanan yang semula ingin mengunjungi Kamboja dan Vietnam batal karena kami harus pulang lebih cepat (rencana awalnya trip ini mau berlangsung selama dua bulan!), jadi kami menggantinya dengan mengunjungi Ipoh sebentar sambil jalan balik ke Singapura lalu ke Jakarta. Ketiga, ini pertama kalinya saya (dengan bantuan suami tentunya) membuat itinerary perjalanan (walaupun di tengah jalan masih tetap berubah-ubah) dan benar-benar menghitung bujet untuk pengeluaran apapun. Nasib punya suami Aries yang kelakuannya campuran Virgo, walaupun nggak terencana tetap harus terencana. Biasanya saya selalu terima jadi itinerary alias pasrah. Keempat, trip ini sebenarnya bukan hanya sekadar liburan, tapi juga riset seni-senian demi masa depan kerjaan (halah). We met a lot of great people along the way! Kelima, kami sebisa mungkin mencoba memanfaatkan transportasi publik yang ada supaya benar-benar merasakan kota dan negaranya. Kecuali terpaksa, seperti waktu di Ipoh, kami harus menggunakan Uber karena transportasi umum di sana benar-benar kacau.  

  

  
Meskipun judulnya riset berbalut liburan, layaknya turis kami tetap mengunjungi beberapa tempat wisata kok. Some were great, some were meh. But all-in-all, it was awesome! 

Buat yang lagi mikir-mikir mau jalan-jalan ke negara-negara di Asia Tenggara, semoga tulisan-tulisan saya bisa membantu nantinya. I’ll share my experiences, including how to use local public transportation, where to stay, places to visit (my posts will definitely not cover all areas but use it as your additional information), local culture, and others!

Tips:

  1. Membuat itinerary itu penting banget. Seenggak-terencananya sebuah perjalanan, akan lebih baik kalau kita bisa menentukan lebih dahulu mau pergi ke mana di tanggal berapa, menginap di mana dan berencana untuk mengunjungi apa saja. Jadi, sebenarnya yang paling baik adalah tentukan jenis perjalanannya. Apakah trip ini akan menjadi trip budaya, wisata, kuliner, seni, atau lainnya supaya kita bisa menentukan prioritas tempat yang dikunjungi berdasarkan bujet yang ada.
  2. Kalau akan mengarungi berkali-kali perjalanan darat dalam waktu lama, jangan lupa membawa buku atau buku catatan. I found e-book easier so I didn’t have to put more weight in my bag.
  3. Minum vitamin setiap hari! Ini penting banget. Waktu tahun 2009 saya sempat sakit demam dan flu karena perjalanan nggak menentu di bus dan kereta yang memakan waktu berjam-jam. Perjalanan kali ini saya bebas dari sakit flu dan demam karena selalu minum vitamin C setiap pagi, dan kadang-kadang juga minum Antangin. Kalau sudah merasa sedikit nggak enak badan, jangan ragu untuk minum obat supaya sakitnya nggak semakin panjang. Jangan lupa juga untuk membawa Counterpain (atau sejenisnya), karena yang pasti akan banyak jalan kaki.
  4. Ada orang yang lebih menyukai AirBnB daripada Agoda karena (harus diakui) AirBnB menyediakan lebih banyak penginapan dengan interior lucu-lucu. Tapi, kalau lagi last minute alias kepepet saya lebih mengandalkan Agoda karena nggak perlu menunggu lama untuk mendapatkan konfirmasi pemesanan. 
  5. Pelajari dengan baik jalur transportasi umum sebuah kota, lalu cari tempat tinggal yang nggak jauh dari jalur tersebut supaya memudahkan kita saat tiba di kota tujuan. Jadi nggak perlu lama-lama di jalan untuk sampai ke tempat menginap.


katedral4

It is a once in a lifetime moment, at least for some of us
Saying “I do” to someone you love the most in front of our beloved ones

It is a once in a lifetime moment, at least for some of us
Wearing a gorgeous white dress and beautiful makeup

It is a once in a lifetime moment, at least for some of us
Having one person stay by your side till the rest of your days

It isa  once in a lifetime moment, at least for me
Watching my best friend’s wedding at the most gorgeous church in my hometown

The church was so beautiful I could stay for hours!

*dalam edisi lupa ngupload karena fotonya keapus

18.04.2015
Cathedral Church, Jakarta

(Image: twindo.net)